pressupostos participatius 2025
#CalafellSostenible PressupostosParticipatius2025Calafell Calafell es teu, participa
Quant a aquest procés
L'Ajuntament de Calafell convoca enguany els pressupostos participatius adherint- se als ODS 17, #CalafellSostenible.
Assolir els compromisos del l'Agenda 2030, el nostre objectiu!
"Pensa globalment, actua localment"
Patrick Geddes
Els pressupostos participatius estan sent una eina important per a que els veïns i veïnes de Calafell s’iniciïn en la democràcia participativa i s’aconsegueixi l’objectiu de decidir col·lectivament on van a parar part dels diners que es recapten a través dels impostos. Però, alhora, fomenten la corresponsabilitat en la presa de decisions, contribuint a millorar les polítiques públiques i el govern de la ciutat.
En les primeres edicions, les propostes podien ser de fins a 500.000 euros. Uns anys més tard, es va limitar a 200.000 euros. Això no obstant, aquesta voluntat de fer coses grans, s'ha anat convertint en un problema en la seva gestió, ja que cal redactar un projecte tècnic i, després, licitar les obres. Això implica que el tràmit s'allargui molt en el temps.
Vista l'experiència dels darrers anys, es triguen dos anys, com a mínim, a executar les propostes escollides als pressupostos participatius. Això fa que, en la majoria dels casos, no es vegi una resposta immediata a les demandes ciutadanes. Caldrà repensar les futures edicions, tenint en compte la nova estructura pressupostària de l'Ajuntament de Calafell, fent més ràpida l'execució de les propostes escollides.
Aquesta problemàtica amb els pressupostos participatius ens ha fet reflexionar i calia emprendre una revisió del reglament dels pressupostos participatius per a fer que les demandes ciutadanes puguin materialitzar-se dins l'any següent al del procés participatiu, d'aquesta manera se'n veuran més aviat els resultats i el model participatiu tindrà més èxit i millor impacte entre la ciutadania.
Per això, es proposa un nou ajust del reglament dels pressupostos participatius agafant les propostes que es recullen a l'agenda 2030 pel desenvolupament sostenible. D'aquesta manera, incorporem les propostes ciutadanes en una estratègia conjunta de municipi, la que hem definit entre tots.
El desembre de 2022, es va aprovar l'Agenda 2030, amb la posterior concreció del Pla de Mandat 2023-2027, on hi havia les següents propostes susceptibles de formar part dels pressupostos participatius, que es poden dividir en dos apartats:
- 1. Espai públic i Mobilitat: trams de voreres, supressió barreres arquitectòniques, millorar l'accés al transport urbà, accessos, platges, carrils bici, senyalització de camins, adequació de camins rurals, millores en la il·luminació, neteja franges forestals, renovació de l'arbrat, naturalització, patis escoles, implantar actuacions del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, mobiliari urbà (bancs, marquesines de bus, taules de pícnic, pèrgoles, tòtems publicitaris, mobiliària platja, renovació de jocs infantils), càmeres i alarmes en instal·lacions municipals o edificis públics, càmeres de trànsit, control d'accessos a urbanitzacions...,
- 2. Programes socials: Nous espais canins, ajuts, supressió de barreres als comerços, plans d'ocupació per a persones en atur, ajuts, renovació d'aparadors, curs de competència digital per acabar amb l'escletxa digital, atenció a persones nouvingudes, curs de tràmits en línia, campanya sobre els beneficis d'empadronar-se, campanya sobre el foment de la Línia Verda, campanya sobre el consum de proximitat, campanya sobre el foment del reciclatge....
Tant la presentació de propostes com la seva posterior votació es fa per internet, a traves d'aquesta plataforma digital de participació: decidim.calafell.cat
1. QUI POT PRESENTAR PROPOSTES?
• Qualsevol persona física, empadronada o no, major de 16 anys.
• Cada persona podrà fer diverses propostes, una per usuari/a registrat/da.
• Es poden presentar a través de la plataforma de participació municipal, Decidim Calafell (http://decidim.calafell.cat) .
• En cas de necessitar ajuda, poden dirigir-se a la regidoria de Govern Obert, situada al Centre Cívic Montse Civit, al Port de Segur. O bé, trucar al 977699009 Extensió 2775, ecorreu pciutadana@calafell.cat
2. QUIN TIPUS DE PROPOSTES ES PODEN PRESENTAR?
• Les actuacions han de ser globals. És a dir, en benefici de col·lectius genèrics, sectors de població, nuclis, barris o pel conjunt del municipi.
• Poden ser inversions o programes socials que puguin formar part de les actuacions, que es detallen anteriorment, del Pla d'Actuació Municipal 2023-2027.
• Les inversions han de ser relacionades amb l'espai públic i/o la millora dels equipaments municipals, de competència municipal i sobre béns de propietat municipal, concretes i que donin resposta a una necessitat determinada que compleixin la normativa vigent (les 5 propostes més votades ).
• Els programes socials proposats han d'estar relacionats amb un interès general (no respondre a interessos personals ni d'associacions i/o entitats concretes), perseguint algun dels objectius estratègics esmentats (les 3 votades més votades )
• Que no superin l'import d'un contracte menor.
• Que siguin viables tècnicament.
• Que no tinguin necessitat de projecte tècnic.
• Que no comprometin el pressupost d'altres anys.
• Que no suposin un elevat cost de manteniment, un cop realitzades.
• S'hauran de presentar en el termini i forma establerta.
• No poden ser actuacions que ja s'estan portant a terme, ja previstes al pressupost municipal.
• No poden suposar accions contràries a les que s'han realitzat en els darrers anys per part del Consistori, ni a les previstes en el Pla de Mandat.
• Han de ser respectuoses amb els criteris d'inclusió social, drets humans, equitat, llibertat religiosa i sostenibilitat.
• No poden comprometre qui les executarà.
3. COM ES FARAN LES VOTACIONS?
• Passaran a la fase de votació les propostes veïnals que compleixin tots els requisits i hagin estat acceptades per criteris tècnics i pel Consell Ciutadà.
• Podran votar persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat.
• S'escolliran les 5 propostes més votades en l'apartat d'espai públic i mobilitat i les 3 propostes més votades en l'apartat de programes socials. Si en algun dels apartats no s'arribés a exhaurir el nombre de propostes, podria augmentar-se la dotació en l'altre apartat.
• El sistema de votació serà a través de la plataforma de participació municipal, Decidim Calafell (http://decidim.calafell.cat).
• Aquesta plataforma permet la votació de diferents propostes, esgotant el pressupost màxim establert pel Ple, a cada veí o veïna.
CALENDARI
1. Presentació de Propostes, de les 09:00 hores del 6 de maig fins a les 14:00 hores del 21 de juny de 2024.
2. Estudi de Propostes tècniques, entre el 26 de juny i el 26 de juliol de 2024.
3. Estudi de Propostes pel Consell Ciutadà, el 5 de setembre de 2024.
4. Votacions de les propostes, de les 09:00 hores del 9 de setembre fins a les 14:00 hores del 4 d'octubre de 2024.
5. Durant el mes d'octubre de 2024, s'incorporaran les propostes al pressupost 2025.
En cas de necessitar ajuda, poden dirigir-se a l’àrea de Govern Obert, situada en el Centro Cívic Montse Civit, Port Segur, telefon 977699009 Extensió 2775, ecorreu pciutadana@calafell.cat
Documentació e Informació
Propostes Veure tots (65)
-
Creat el
21/06/2024 -
- 0
-
Creat el
21/06/2024 -
- 0
-
Creat el
04/06/2024 -
- 0
-
Creat el
08/05/2024 -
- 0
Compartir: