Pla local d'acollida i immigració
#Pla local d'acollida i immigració Pla local d'acollida i immigració
Quant a aquest procés
Des de l’any 2002, l’Ajuntament de Calafell disposa del Pla Local d’Acollida i Immigració, es coordina des de l’Àrea d’Igualtat i Drets Socials. La seva missió és desenvolupar iniciatives per facilitar la gestió diària de la diversitat i promoure una societat basada en la cohesió social, la qual és possible a través de la inclusió social, la participació social i el foment de la convivència des d’una perspectiva intercultural, interseccional i de gènere, així com transversal.
El Pla Local d’Acollida i Immigració de Calafell desenvolupa accions referents al procés migratori (immigració i emigració) per donar resposta a les noves dinàmiques migratòries i a les necessitats detectades. En aquest sentit es posen en marxa actuacions per facilitar el procés d’inclusió social de les persones estrangeres immigrades al municipi, així com a la societat catalana.
En la línia de la promoció de l’autonomia i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, el Pla Local d’Acollida i Immigració també esdevé una eina per fomentar la convivència i la cohesió social des d’una perspectiva inclusiva, tenint en compte la diversitat des d’una concepció global i com un valor afegit, el reconeixement i la participació de la ciutadania, els drets humans, la interculturalitat i gènere, i l’educació per la pau.
El Pla local d’acollida i immigració segueix les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, acord signat el 19 de desembre de 2008 pel Govern, la majoria de forces polítiques, diversos agents econòmics i socials, i les entitats municipalistes; la temporalitat és fins el 2020.
Això implica seguir les línies de les polítiques migratòries de la Generalitat de Catalunya, plasmades en plans quadriennals; essent l’actual el Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020.
El Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020 s’estructura en quatre eixos estratègics que agrupen un conjunt de programes d’actuació. Els eixos estratègics corresponen a quatre conceptes bàsics que són diversitat, igualtat, acollida i gestió integral; aquets eixos són els següents:
Eix 1. Interacció en una societat diversa i cohesionada.
Eix 2. Inclusió social de totes les persones amb independència del seu origen.
Eix 3. Acollida i inclusió de les persones refugiades que arriben a Catalunya.
Eix 4. Gestió integral de les polítiques de ciutadania i migracions.
Des del Pla Local d’Acollida i Immigració, l’any 2019 s’ha participat en el procés participatiu del Pla Nacional per a la Interculturalitat, liderat per la Generalitat de Catalunya, el qual estava previst iniciar-se a l’any 2021; per motiu de la pandèmia sanitària es preveu que sigui implementat durant l’any 2022. El futur Pla es fonamenta en l’interculturalisme com una eina de gestió pública i de construcció social, apostant per la “convivència en la diversitat des de la perspectiva intercultural, estratègia de transformació comunitària de la societat, en la que intervenen les persones de tots els orígens, bagatges culturals o identificacions per conformar una societat més cohesionada, que respecti, conegui i reconegui tota la diversitat que la conforma i que sigui capaç de generar, alhora, una interacció positiva i un sentit de pertinença comú i compartit per tots els seus membres”.
En aquest sentit, la concepció de diversitat s’entén des d’una mirada àmplia, comprèn els diferents vectors d’identificació i identitats de les persones com són (amb les seves particularitats i també les seves individualitats), entre d’altres: l’origen i procedència, les creences i les conviccions, la identitat sexual i de gènere, la religió i les orientacions espirituals, la classe social, les capacitats funcionals o el sentit de pertinença ètnic i/o cultural, sempre des d’un enfocament interseccional que contempla la presència i la interacció d’aquestes dimensions en cada subjecte, sempre contextualitzat en un entorn sociocomunitari.
Els principis claus de la perspectiva intercultural són:
Igualtat.
Coneixement i reconeixement de la diversitat.
Interacció positiva.
El Pla Nacional per a la Interculturalitat incideix en la suma dels tres principis en què es fonamenta la perspectiva intercultural (igualtat, diversitat i interacció), tot generant un sentit de pertinença per enfortir la cohesió social.
Pel que fa al Pla Local d’Acollida i Immigració, respecte a les polítiques migratòries i interculturals locals, aquestes també es situen en un ampli marc legal, com ara les polítiques europees amb tractats internacionals, el marc jurídic d’estrangeria de l’Estat espanyol i el marc normatiu de Catalunya.
-
Principals actuacions del Pla Local d’Acollida i Immigració:
- Servei de Primera Acollida de persones immigrades i de les retornades a Catalunya
- Servei Local d’Assessorament en Estrangeria
- Informes d’estrangeria
- Convivència, cohesió social i interculturalitat.
Servei de Primera Acollida de persones immigrades i de les retornades a Catalunya
El Decret 150/2014, de 18 de novembre, dels serveis d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, publicat al DGC núm.675 el 20 de novembre de 2014, disposa el desplegament reglamentari de la Llei d’acollida (Llei 10/2010) que regula el Servei de Primera Acollida.
El Servei de Primera Acollida es desplega mitjançant la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Administració local, els agents socials i diverses entitats especialitzades.
El Servei de Primera Acollida és un conjunt d’accions i recursos que donen resposta a les necessitats inicials de formació i informació de les persones immigrades i retornades. Les accions són l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Catalunya ( certificat d’acollida).
Els continguts que són necessaris acreditar es divideixen en tres mòduls: formació en competències lingüístiques per aprendre català i castellà, formació en coneixements laborals, i formació sobre coneixement de la societat catalana. Des del Servei de Primera Acollida es valoren els cursos realitzats i els coneixements en aplicació de la normativa.
El servei s’adreça a les persones estrangeres immigrades, les sol·licitants d’asil o de protecció internacional, les refugiades, les apàtrides i les retornades a Catalunya.
Assolir el certificat de primera acollida és útil en els processos d’estrangeria (arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència), inserció laboral, entre d’altres.
El Servei de Primera Acollida s’estructura en:
- Formació en competències lingüístiques bàsiques (Mòdul A): alfabetització, expressió oral (català i castellà), català (Consorci per a la Normalització Lingüistica), castellà per a estrangers.
- Coneixements laborals (Mòdul B).
- Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (Mòdul C).
- Entrevistes personalitzades de l’itinerari formatiu fins obtenir el certificat d’acollida.
Servei Local d’Assessorament en Estrangeria.
És un recurs gratuït d'informació en matèria d'estrangeria que s’ofereix a persones estrangeres, refugiades i sol·licitants de protecció internacional, professionals de serveis públics, entitats, empreses, etc. Aquest servei és una eina més en el procés d’acollida a les persones estrangeres migrants i refugiades a Calafell.
El servei ofereix informació sobre la Llei d'estrangeria i qüestions referents a la situació legal d’una persona estrangera, tant a nivell estatal com a nivell de competències catalanes:
Autorització de residència per arrelament social, arrelament familiar, reagrupament familiar, autorització de residència i de treball, renovació del permís de residència/residència i treball, residència de llarga durada, targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea, nacionalitat, etc; a més d’informació sobre protecció internacional.
Informes d’estrangeria.
Des de l’entrada en vigor de l’actual Reglament de la Llei sobre drets i llibertats dels estrangers i la seva integració social (30 de juny de 2011), les persones estrangeres que sol·liciten els informes d'estrangeria ho fan a través de l’Ajuntament on consten empadronades, sent la Generalitat de Catalunya qui emet els informes:
- Arrelament social (per a persones en situació irregular).
- Integració social (per renovar el permís de residència temporal).
- L'adequació de l'habitatge per sol·licitar el reagrupament familiar.
- L'adequació de l’habitatge per a renovació de les autoritzacions de residència de reagrupament familiar (es tramita des del Departament d’Obres).
Convivència, cohesió i interculturalitat.
Es tracta d’un eix transversal per a la promoció de la sensibilització de la ciutadania en general, l’objectiu del qual és desenvolupar el model interculturalista des de l’acció comunitària integral, per així crear espais comuns amb valors compartits des del diàleg, promoure la igualtat d’oportunitats i el reconeixement de la diversitat; així com portar a terme accions de lluita contra el racisme i qualsevol tipus de discriminació.
Es desenvolupen accions de sensibilització a favor de la igualtat de tracte, tant en l’espai públic com en tots els àmbits de la societat, com una forma de lluita contra el racisme i la xenofòbia, així com qualsevol expressió de discriminació.
Es realitzen accions com el Projecte Grans actrius comunitàries, adreçat a persones grans; accions adreçades a joves, etc.
Compartir: