pressupostos participatius 2021
#CalafellSostenible PressupostosParticipatius2021Calafell 500.000 euros d'inversions per decidir per decidir un Calafell Sostenible
L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 - mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”- amb l’objectiu d’estimular l’acció en 5 esferes d’importància crítica: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.
L'Agenda conté 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites associades a assolir en l’horitzó de l’any 2030.
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Pressupostos Participatius
L'Ajuntament de Calafell convoca enguany els seus quarts pressupostos participatius adherint- se als ODS 17, #CalafellSostenible.
Assolir els compromisos del l'Agenda 2030, el nostre objectiu!
"No deixar ningú enrere"
"Pensa globalment, actua localment"
Patrick Geddes
Els Pressupostos Participatius estan sent una eina important per a que els veïns i veïnes de Calafell s’iniciïn en la democràcia participativa i s’aconsegueixi l’objectiu de decidir col·lectivament on van a parar part dels diners que es recapten a través dels impostos. Però, alhora, fomenten la corresponsabilitat en la presa de decisions, contribuint a millorar les polítiques públiques i el govern de la ciutat.
D’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana, l’Ajuntament de Calafell impulsa els pressupostos participatius per tal que els veïns i veïnes puguin proposar i decidir en què invertir aproximadament l’1% dels recursos ordinaris, en el pressupost del següent any.
Els veïns i veïnes del municipi disposen d’una quantitat que establirà el Ple de l’ajuntament, anualment, per a decidir les propostes que considerin més prioritàries. Prèviament, poden fer propostes per valor inferior a la quantitat que estipuli l’acord de Ple.
Tot el procés es farà, de manera digital, a través de la Plataforma Decidim Calafell decidim.calafell.cat
No obstant, en les primeres edicions, la possibilitat de realitzar propostes sense un objectiu global o que no compartien una idea conjunta de municipi, de cap a on volem anar, de què volem ser en el futur, ha fet que es plantegés orientar aquests pressupostos participatius cap a un projecte de municipi comú.
Les polítiques europees i nacionals van encaminades a avançar cap els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la mirada posada en el 2030, que obligarà als ajuntaments a prendre accions en aquest sentit i a proposar projectes orientats en aquesta direcció, per tal d’aconseguir finançament en les convocatòries de les línies habituals d’ajuts de les diferents administracions.
És per aquest motiu que l’ajuntament de Calafell ha reflexionat i pretén orientar les propostes que surtin de la participació ciutadana en aquesta línia. En paral·lel, s’elaborarà un full de ruta, amb participació ciutadana, que ens permetrà consensuar els projectes que ha d’incorporar aquesta estratègia Calafell2030. Aquest full de ruta servirà per a impulsar les propostes dels futurs Plans de Mandat del Consistori, fins el 2030.
Però, també, els pressupostos participatius agafen aquesta filosofia i recullen aquelles propostes ciutadanes que permeten avançar en l’Agenda 2030 per un desenvolupament sostenible. D’aquesta manera, incorporem les propostes ciutadanes en una estratègia conjunta de municipi, la de Calafell2030.
Tant la presentació de propostes com la serva posterior votació es fa per internet, a traves d'aquesta plataforma digital de participació: decidim.calafell.cat
1) Qui pot participar?
- Per fer propostes, qualsevol persona, empadronada o no, major de 16 anys.
- Només s’admetrà una proposta per persona.
- Per poder votar, persones empadronades majors de 16 anys.
- Cada persona pot votar diferents propostes fins a exhaurir el límit de 500.000€.
- Es poden presentar a través de la plataforma de participació municipal, decidim.calafell.cat
- En cas de necessitar ajuda, poden dirigir-se a la regidoria de participació ciutadana, trucant al 977699009, extensió 2775 ó al correu electronic pciutadana@calafell.org.
2) Quines propostes poden presentar-se?
- Poden ser inversions, subvencions a col·lectius (no associacions o entitats) o programes socials que puguin entrar dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible.
- Les inversions han de ser relacionades amb l’espai públic i/o la millora dels equipaments municipals, de competència municipal i sobre béns de propietat municipal, concretes i que donin resposta a una necessitat determinada que compleixin la normativa vigent.
- Les subvencions a col·lectius i els programes socials proposats, han d’estar relacionades amb un interès general (no respondre a interessos personals ni d’associacions i/o entitats concretes), perseguint algun dels objectius estratègics esmentats.
- Que siguin viables tècnicament.
- Que no comprometin el pressupost d’altres anys.
- Que no suposin un elevat cost de manteniment, un cop realitzades.
- Que no superin l’import aprovat pel Ple, en el cas d’inversions, en el cas de subvencions i en el cas de programes socials.
- S’hauran de presentar en el termini i forma establerta.
- No poden ser actuacions que ja s’estan portant a terme, ja previstes al pressupost municipal o que facin referència a subvencions que s’atorguen.
- No poden suposar accions contràries a les que s’han realitzat en els darrers anys per part del Consistori, ni a les previstes en el Pla de Mandat.
- Respectuoses amb els criteris d’inclusió social, Drets Humans, equitat, llibertat religiosa i sostenibilitat.
- No poden comprometre qui les executarà.
3) Com es valorarán les propostes?
Una Comissió tècnica formada pel Director de Serveis d’Urbanisme, l’arquitecte municipal, la tècnica de Medi Ambient, el tècnic de Manteniment i Serveis i aquells tècnics necessaris per a l’avaluació de les propostes presentades, serà la responsable de valorar les propostes i realitzar un informe tècnic de viabilitat i cost de les actuacions. En les propostes en les que sigui necessari un projecte o un estudi tècnic per a desenvolupar-la, s’inclourà el cost en la valoració econòmica total. Si una proposta sobrepassa el pressupost màxim acordat pel Ple es valorarà conjuntament amb els promotors/es si es pot reduir l’actuació. Davant de dues propostes similars, els serveis tècnics municipals valoraran conjuntament amb els promotors/es si es poden unificar. També, proposaran canvis en la ubicació i definició de les propostes, per motius tècnics, parlant amb la persona que ha proposat l’actuació. Un cop redactat l’informe tècnic, el Consell Ciutadà podrà decidir quines propostes accepta i quines no. La no admissió de les propostes haurà d’estar motivada. El Consell Ciutadà podrà delegar aquesta competència en el Consell Participatiu que cregui oportú, en funció de la proposta.
4) Com es farán les votacions?
Passaran a la fase de votació les propostes veïnals que compleixin tots els requisits i hagin estat acceptades pel Consell Ciutadà. Podran votar persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat. S’aniran seleccionant les propostes més votades fins esgotar el pressupost aprovat pel Ple. El sistema de votació serà a través de la plataforma de participació municipal, Decidim Calafell (http://decidim.calafell.cat). Aquesta plataforma permet la votació de diferents propostes, esgotant el pressupost
màxim establert pel Ple, a cada veí o veïna.
5) Quin és el calendari?
- El Ple de l’ajuntament aprova aquest reglament el 14 de maig de 2020, provisionalment i el 23 de juliol del 2020, definitivament.
- Es poden presentar les propostes entre e l'1 i el 30 d'agost del 2020.
- S’estudiaran les propostes entre e l'1 i el 28 de setembre del 2020.
- Es podran votar les propostes entre el 5 i el 26 d'octubre del 2020.
- Al novembre, s’incorporaran les propostes al pressupost proposat pel 2021.
En cas de necessitar ajuda, poden dirigir-se a l’àrea de participació ciutadana, situada al segon pis de la Plaça Catalunya, 29. O bé, trucar al 977699009 Extensió 2371.
Compartir: