Igualtat i LGBTI
#CalafellésIgualtat Igualtat, Atenció a les Dones i LGBTI
En 2014 el Parlament de Catalunya aprova la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, en la qual es recomana la creació de serveis d’atenció integral (SAI) per atendre i donar resposta a aquelles persones que estiguin patint, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere.
A Calafell, aquest servei s’ofereix des de 2018, tot i que la gestió de les polítiques de gènere s’inicia al 2005 amb la creació de la Regidoria d’Igualtat. Concretament, amb la creació del SAI, Calafell comença a desenvolupar polítiques i accions que tenen per objectiu la garantia dels drets del col·lectiu LGBTI, fent-se necessària l’elaboració d’un Pla local específic per abordar la diversitat sexual, afectiva i de gènere.
El pas previ a l’elaboració del Pla contempla la realització d’una diagnosi sobre la realitat del col·lectiu LGBTI a Calafell, per la qual és imprescindible la participació ciutadana. Per aquest motiu, hem preparat una enquesta que ens permeti conèixer aquesta realitat i que marqui les principals línies d’actuació que, posteriorment, seran presentades a la ciutadania.
El cronograma establert per al procés participatiu del I Pla Local LGBTI 2021-2025 és el següent:
- 4 d’octubre: data màxima per respondre el qüestionari
- 2-3 de novembre: sessió de participació ciutadana. S’intentarà realitzar de manera presencial al C Cívic Iris/M. Civit.
- Setmana del 8 al 12 de novembre: presentació dels resultats de les enquestes i propostes d’accions a la Comissió tècnica i Taula Transversalitat.
- Novembre (data pendent): presentació dels resultats de les enquestes i propostes de tasques i activitats al Consell d’Acció Social.
- 13-15 de novembre: presentació del Pla local LGBTI a la Comissió política informativa.
- 9 o 16 de desembre: aprovació del Pla local LGBTI al Ple municipal.
👉 El SAI és el Servei d’Atenció Integral per a persones LGBTI que desplega la Generalitat de Catalunya arreu del territori, en compliment de l’article 9 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Concretament, el SAI de Calafell és un servei municipal, gratuït, que ofereix informació, atenció psicològica i assessorament jurídic a persones LGBTI i del seu entorn més proper (família, amistats) així com oferir eines de suport a professionals de diferents àmbits (educació, salut, ocupació, etc.) i que resideixen i/o treballen a Calafell. A més, és el servei que vetlla per la implementació de les polítiques LGBTI i la realització d’accions de sensibilització i prevenció de l’LGBTIfòbia.
👉 LGBTI és l’acrònim emprat per a referir-se de manera col·lectiva a les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, així com a d’altres que presenten una orientació sexual no heterosexual o identitat de gènere diferent a l’assignada al néixer.
👉 L’LGBTIfòbia fa referència a un sentiment de por irracional cap a les persones LGBTI i que pot portar a situacions discriminatòries o a actes violents com la fustigació, l’assetjament, la intimidació, les amenaces i qualsevol altra conducta intencionada i reiterada, que tingui la intenció de vexar, incitar l’odi o la violència i/o provocar un aïllament, un rebuig o un menyspreu públic a persones o llurs famílies, a causa de la seva orientació sexual, afectiva, identitat i/o expressió de gènere (Llei 11/2014).
👉 La transversalitat de gènere fa referència a la incorporació de la diversitat afectiva, sexual i de gènere en totes les àrees, actuacions i a tots els nivells de la política municipal (Oficina de les Dones i LGTBI, 2017), reconeixent el valor que aporten les persones LGBTI i aplicant de manera positiva els canvis necessaris per a millorar la societat i respondre a les realitats, les oportunitats, les necessitats i les expectatives del col·lectiu.
Compartir: