Pla d'abordatge de les violències sexuals als espais festius
Pla d'abordatge de les violències sexuals als espais festius
Quant a aquest procés
Les desigualtats de gènere i les violències associades troben en els espais d’oci un clima de major impunitat per l’exercici de les violències sexuals. Els darrers anys estem visualitzant com en aquests espais, ja siguin públics durant les festes majors o privats en locals d’oci, succeeixen moltes de les agressions sexuals a dones.
Els col·lectius feministes prèviament i ara les administracions públiques estan posant sobre la taula la necessitat de dotar-se de recursos tècnics més específics per abordar les violències sexuals en aquests contextos.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Calafell conjuntament amb l’Agència Catalana de Joventut i l’Observatori Noctàmbul@s hem iniciat un procés per elaborar un Pla d’actuació i un Protocol davant les violències sexuals als espais festius de Calafell.
-
Per l’elaboració del Pla, una dimensió fonamental on es treballaran i identificaran els aspectes a definir en el document final són diferents espais participatius. A les trobades que farem hi estan convidades totes aquelles persones del territori que vulguin participar-hi, posant especial èmfasi en aquells col·lectius o persones que tenen implicació i desenvolupen activitats relacionades amb la temàtica, que porten temps treballant des d’una perspectiva de gènere i feminista, o bé que els afecta directament amb les accions que presumiblement es duran a terme per intervenir en els espais festius.
En les trobades es definiran les accions bàsiques del pla d’actuació tot prioritzant les línies d’actuació. Les propostes recollides hauran de tenir una resposta posterior dels i les governants electes a la darrera fase de validació del document final.
Algunes de les preguntes que ens plantejarem durant les sessions per trobar estratègies d’abordatge son:
Quines desigualtats de gènere detectem a Calafell? Com operen les diferents formes de violència masclista? Què son les violències sexuals? Succeeixen a les nostres festes populars i en els locals d’oci del territori? Com podem entendre les violències sexuals en els espais d’oci i relacionades amb el consum d’alcohol i altres substancies? Com podem detectar-les i prevenir-les? Què podem fer quan succeeixen? Amb quins recursos comptem per actuar i quins necessitem?
La sessions estaran dinamitzades per l’equip de l’Observatori Noctàmbul@s, projecte feminista especialitzat en l’abordatge de les violències sexuals en contextos d’oci i consum de drogues.
Per elaborar el Pla es duran a terme través de diferents metodologies, espais participatius i grups de treball:
- Comissió política: Formada per càrrecs polítics de l’equip de govern i personal tècnic referent al llarg del procés (de les regidories de Joventut i de l’Àrea d’Igualtat).
- Grup motor: Format per personal tècnic de l’Ajuntament de Calafell, amb referents d’Igualtat, Joventut, Policia Local, Protecció Civil, Turisme, Formació i Cultura.
- Grups focals: Espais ciutadans de debat sectorial. Es preveu la realització de quatre grups focals: entitats que participen en espais festius, entitats de dones i feministes, joves i membres del sector de l’oci nocturn.
Espai de debat: Espai ciutadà de debat general, format per persones provinents d’entitats i la població en general que vulguin participar-hi.
- A més, per ampliar la diagnosi s’ha comptat amb un qüestionari obert a la ciutadania, al llarg del mes de maig, amb el que es recollia i s’analitzaven les respostes a l’entorn de la percepció i experiències relacionades amb les violències sexuals, la reproducció d’aquestes als espais d’oci i el consum d’alcohol i altres drogues.
Documentació i informació
Compartir: