Pressupostos Participatius 2024
#CalafellSostenible PressupostosParticipatius2024Calafell 500.000 euros per decidir un Calafell Sostenible
L’Ajuntament aprova uns nous pressupostos participatius, centrats ens els objectius de l’Agenda 2030
El ple de l’Ajuntament de Calafell, celebrat aquest 13 de maig de 2021 per via telemàtica, ha aprovat inicialment un nou reglament de pressupostos participatius. La principal novetat introduïda és que les propostes que la ciutadania pot proposar i votar han d’estar relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
La idea és que aquesta fórmula de pressupostos participatius estigui en vigor si més no els propers deu anys, justament en l’horitzó de l’any 2030. En la sessió plenària, la tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Helena Rubio, ha explicat que “en les edicions anteriors de pressupostos participatius, hem anat perfilant la fórmula i ara apostem per fer un pas més”. Segons Rubio, “amb aquest sistema, l’objectiu d’esdevenir un municipi del tot sostenible el podrem aconseguir amb la intervenció de tota la ciutadania”.
Una altra novetat és que les propostes que es podran presentar no es limitaran a inversions, sinó que podran incloure subvencions a col·lectius en dificultat. A més, les propostes que tirin endavant podran aspirar a subvencions europees que exigeixen que els projectes hagin estat elaborats amb participació ciutadana.
L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 - mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”- amb l’objectiu d’estimular l’acció en 5 esferes d’importància crítica: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat.
L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible
L'Agenda conté 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites associades a assolir en l’horitzó de l’any 2030.
Els disset objectius de desenvolupament sostenible apovats per l’ONU són els següents: fi de la pobresa; educació de qualitat; energia assequible i no contaminant; fam zero; igualtat de gènere; treball decent i creixement econòmic; aigua neta i sanejament; salut i benestar; indústria, innovació i infraestructura; reducció de les desigualtats; acció pel clima; pau, justícia i institucions sòlides; ciutats i comunitats sostenibles; vida d’ecosistemes terrestres; vida terrestre; producció i consum responsables; i aliances per a assolir els objectius.
Aquesta resolució fa una crida a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per implementar l’Agenda 2030.