initiatives
REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA - Capítol 3. La iniciativa veïnal
Article 24
24.1. Els veïns i veïnes que gaudeixin del dret de sufragi actiu a les eleccions municipals podran exercir la iniciativa veïnal, presentant propostes d’acord o actuacions o projectes de reglaments en matèria exclusiva de competència municipal.
24.2. Poden promoure la iniciativa veïnal:
a) 500 veïns més grans de setze anys.
b) En el cas de projectes que afectin de forma directa una determinada zona del municipi, un 5% del padró municipal de persones més grans de setze anys residents en la zona en qüestió.
c) Les entitats ciutadanes inscrites en el Registre Municipal d’Entitats que puguin acreditar individualment o conjunta un mínim de 70 socis, acreditant que estan al corrent de pagament, i que les quotes representin un percentatge de més del 10% dels seus ingressos. També podran presentar iniciatives les entitats ciutadanes inscrites amb la signatura del 50% del socis, sempre que representin més de 50 signatures.
24.3. Les iniciatives seran sotmeses a debat i a votació en el Ple. En tot cas, es requerirà el previ informe de legalitat del secretari de l’ajuntament, així com l’informe de l’interventor quan la iniciativa afecti drets i obligacions de contingut econòmic de l’Ajuntament. Les iniciatives populars podran incorporar una proposta de sondeig popular local, que serà tramitada d’acord amb el procediment previst a la legislació vigent.
Article 25
25.1. Quan l’Ajuntament rebi formalment la iniciativa i n’hagi valorat la pertinença mitjançant els informes tècnics i econòmics previs, els termes d’aquesta s’han de sotmetre a informació pública durant trenta dies hàbils, excepte en aquelles ocasions en què la urgència en faci raonable un termini més breu.
25.2. Totes les iniciatives plantejades i valorades viables s’hauran de sotmetre a informació pública en el termini màxim de 3 mesos des de la seva recepció.
25.3. L’Ajuntament ha de resoldre sobre la iniciativa veïnal en el termini de trenta dies a partir de l’endemà de la data de finalització de l’exposició pública. La decisió, en tot cas, ha de considerar l’interès públic de la iniciativa.
25.4. La regidoria o àrea competent estudiarà la seva viabilitat tècnica i pressupostària i ho sotmetrà a consideració de la comissió informativa.
25.5. En la fase d’estudi es podrà demanar aclariments complementaris a la persona o col·lectiu que ha fet la proposta.
25.6. L’aprovació d’una iniciativa veïnal podrà comportar la formalització d’un conveni entre l’Ajuntament i les persones o entitats peticionàries en el qual es concretaran els compromisos, les obligacions i les responsabilitats que corresponen a cada part i també el contingut precís de l’actuació.
Article 26
26.1. En cap cas es realitzaran per iniciativa veïnal actuacions concretes ja incloses en el programa d’actuació municipal de l’any en curs i amb consignació pressupostària.
26.2. Aquestes iniciatives només s’acceptaran a tràmit quan suposin una modificació substancial de l’actuació concreta prevista en el programa d’actuació municipal anual i consignada pressupostàriament.